nieuws

09 april 2024

Overname MFI & Nederlandse investeerder Mentha aan boord bij coatingspecialist SPC

Het Nederlandse investeringsfonds Mentha stapt in de Antwerpse coatingspecialist SPC. Die wil met zijn nieuwe partner uitgroeien tot een Belgisch-Nederlandse speler met meer dan 100 miljoen euro omzet.

SPC is een afkorting voor Specialty Paint Coatings. Het bedrijf werd 2,5 jaar geleden opgericht door Yves De Mild en Anthony Demaerel, twee ex-werknemers van het investeringsfonds Waterland. Het is gespecialiseerd in metaalconservering: het aanbrengen van een coatingsysteem op voornamelijk staal, maar ook op andere metalen zoals aluminium of roestvrij staal. Die coating beschermt het metaal en verlengt de levensduur, maar is ook brandvertragend.

SPC gaat er prat op dat het zijn klanten zowel op hun sites als in de eigen werkplaatsen kan bedienen. Bij die klanten zijn spelers als Arcelor Mittal, Umicore, Solvay, Recticel, BASF, Alpro, Duvel en Coca-Cola. De groep heeft zo’n 150 schilders en zandstralers in dienst, een netwerk aan onderaannemers en vier eigen werkplaatsen met meer dan 35.000 m² spuitruimte.

De basis voor SPC werd gelegd in 2021 met de overname van Para Industries. Sindsdien nam de groep nog vijf bedrijven over en zopas kwam daar ook MFI (Metal Finishing Industries) bij, een specialist in poedercoating. De belangrijkste aandeelhouder van MFI was Erik Van Hool, een telg van een tak van de Van Hool-familie die al in 1999 werd uitgekocht bij het gelijknamige bedrijf.

Zowel Van Hool als zijn zoon Louis blijft betrokken bij SPC als medeaandeelhouder van de groep en manager bij MFI. Met die laatste overname erbij is SPC goed voor 35 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 6 miljoen.

Geen eindpunt

De overname van MFI is geen eindpunt voor SPC. De groep wil fors groeien in een sector waarin veel kleine, lokale bedrijven actief zijn, elk in een bepaalde niche. Dit jaar moet de groepsomzet richting 50 miljoen euro evolueren en op middellange termijn (tegen 2028) naar meer dan 100 miljoen. Tegen dan moet SPC ook in Nederland stevig aanwezig zijn.

Om het Antwerpse bedrijf bij die plannen te steunen, komt het investeringsfonds Mentha aan boord. Dat brengt niet alleen financiële middelen aan, maar ook expertise in de sector. Tussen 2013 en 2018 was Mentha aandeelhouder van SPC’s concurrent Venko. Die werd doorverkocht aan BrandSafway.

SPC wordt het tweede Belgisch bedrijf in de huidige portefeuille van Mentha. Het investeringsfonds is ook aan boord bij de specialist in marktonderzoek en bedrijfsadvies Human8, het voormalige InSites.

03 OKTOBER 2023

Tilking Powder Coatings toonaangevende speler in poedercoating , vervoegt de SPC groep

Vanaf heden maakt Tilkin Powder Coating deel uit van de SPC groep, die samen met verschillende andere bedrijven actief is in oppervlaktebehandeling van allerlei metalen constructies. Tilkin Powder Coatings is een nationale referentie in poedercoating met een sterke focus op kwaliteit, innovatie en digitalisering.

Tilking Powder Coating als nieuwe groeimotor voor de SPC groep

Zaakvoerders Rosy & Jo Tilkin hebben samen met hun vader Michel Tilkin in 1997 Tilkin Powder Coating opgericht, en geleidelijk aan meer taken van pater familias Michel overgenomen. Na een heel mooi groeiparcours en verschillende innovatieve investeringen (in o.m. installaties, hallen, en digitalisatie) is de taakverdeling familiaal heel duidelijk: Jo is verantwoordelijk voor commerciële, innovatie en digitalisatie, terwijl Rosy het operationele gedeelte van de firma op haar neemt. Het succes van deze combinatie wordt aangetoond door de loyaal terugkerende klanten en steeds wederkerende positieve feedback naar kwaliteit & transparantie van de firma.

Tilkin Powder Coating het eerste bedrijf in de SPC groep dat zich specifiek richt op poedercoating. Vanuit deze gezonde basis zal SPC samen met Tilkin Powder Coating het groeitraject voortzetten.

De structurele samenwerking tussen Tilkin en SPC is een mooie volgende stap voor ons. Wij blijven zelf “baas in eigen huis”, maar kunnen waar nodig toch beroep doen op de specifieke know-how en schaalvoordelen van SPC. Daarnaast kunnen we onze bestaande klanten nog beter bedienen door het uitgebreidere dienstenpakket dat we nu samen met SPC kunnen aanbieden”, zeggen Jo & Rosy Tilkin.

Voor SPC is dit zo mogelijk een nog grotere stap dan voor Rosy en Jo. Als referentie binnen de poedercoatingsector, zijn we heel blij dat we erin geslaagd zijn om Jo & Rosy te overtuigen van ons verhaal. Ook op persoonlijk vlak is er een zeer goede klik, wat ons zeker zal helpen om het intern & extern groeiverhaal van onze groep verder te zetten.”, aldus Anthony Demaerel & Yves De Mild.

SPC zet in op de kracht van lokale bedrijven

SPC is uw partner voor kleine en grote coatingwerken in de Benelux. Op heden beschikt de groep over meer dan 150 zandstralers en spuiters, alsook 4 eigen ateliers (gelegen in Gent, Weelde, Wevelgem en Tongeren) met meer dan 25.000m2 aan spuitruimte. Uniek binnen de sector is de nabijheid en flexibiliteit van een lokaal bedrijf in combinatie met het professionalisme en voordelen van een grotere groep. Dit alles stelt SPC maximaal in staat om haar klanten volledig te kunnen ontzorgen op gebied van oppervlaktebehandeling van metaal in de breedste zin van het woord.

Aandeelhouders blijven betrokken en bouwen mee aan SPC

Jo en Rosy Tilkin blijven operationeel actief en worden medeaandeelhouder van SPC. Deze transactie maakt het eveneens mogelijk om de familiale band binnen het bedrijf verder te versterken, gezien ook Rosy’s zoon Mike Piette als operationeel verantwoordelijke in de aandeelhoudersstructuur van SPC stapt. Als één hechte familie zullen zij verantwoordelijk blijven voor Tilkin Powder Coating en meeschrijven aan het SPC-verhaal.

27 april 2023

IPC Services, specialist in brandwerende en industriële coatings, vervoegt de SPC groep

Vanaf heden maakt IPC Services deel uit van de SPC groep, samen met Para Industries (Gent zeehaven), Staal Straal Weelde (Weelde), IPD (Kempen) & Pattyn (Wevelgem). IPC Services is een toonaangevend straal- en coatingbedrijf met een sterke focus op brandwerend schilderwerk.

IPC Services blijft zelfstandig opereren maar met ondersteuning van de groep

Zaakvoerder Krista De Vos heeft de afgelopen jaren samen met haar team, en in samenwerking met zusterbedrijven REI Projects en Veldeman, een indrukwekkend groeitraject gerealiseerd en een brede klantenportefeuille uitgebouwd. IPC Services blijft onder eigen naam en onder leiding van Krista opereren, maar kan voortaan rekenen op de voordelen en ondersteuning van een grotere groep in industriële straal- en schilderwerken. Door de krachten te bundelen met SPC kan IPC Services haar klanten vanaf heden ook bedienen voor groot en klein atelierwerk in eigen spuitruimtes, alsook voor een breed spectrum aan industriële coatingspecialisaties zoals tank linings.

Ik ben zeer verheugd deze stap te kunnen zetten met IPC Services. We hebben met heel

ons team hard gewerkt de afgelopen jaren om ons bedrijf in België op de kaart te zetten. We zijn ervan overtuigd dat we met de ondersteuning, de infrastructuur en het netwerk van SPC onze klanten nog beter gaan kunnen bedienen.”, zegt Krista De Vos.

SPC zet in op de kracht van lokale bedrijven

SPC is uw partner voor kleine en grote coatingwerken in de Benelux. Op heden beschikt de groep over meer dan 100 schilders en zandstralers, een netwerk aan gekwalificeerde onderaannemers en 4 eigen ateliers (gelegen in Gent, Weelde, Wevelgem en Antwerpen) met meer dan 20.000m2 aan spuitruimte. Uniek binnen de sector is de nabijheid en flexibiliteit van een lokaal bedrijf in combinatie met het professionalisme en voordelen van een grotere groep. Dit alles stelt SPC maximaal in staat om haar klanten volledig te kunnen ontzorgen op gebied van industriële straal- en schilderwerken.

Aandeelhouders blijven betrokken en bouwen mee aan SPC

Naast Krista De Vos, is IPC Services in handen van de familie Veldeman (Veldeman), Tomas Mannaert (IPC Services) en Filip Franckaert (REI Projects). Alle bestaande aandeelhouders blijven operationeel betrokken en worden tevens medeaandeelhouder van SPC. Door hun expertise, ervaring en netwerk ter beschikking te stellen, bouwen ze mee aan de verdere groei van IPC Services en SPC.

16 maart 2023

De specialist in tank linings ‘IPD’ sluit zich aan bij de sterk groeiende SPC groep

Vanaf heden maakt IPD deel uit van de SPC groep, samen met Para Industries (Gent zeehaven), SSW (Weelde) en Pattyn (Wevelgem). Net zoals de andere bedrijven binnen de groep, is IPD een gevestigde waarde in de sector voor industriële straal- en schilderwerken. IPD blijft onder eigen naam en onder leiding van Yentl Diels opereren, maar kan voortaan putten uit de voordelen en sterktes van een grotere groep. Zo kan IPD haar klanten vanaf heden ook bedienen voor grotere projecten, alsook voor allerhande shopwerk.

IPD is een toonaangevend straal- en coatingbedrijf, gespecialiseerd in tank linings en vacuümstraalwerken, voornamelijk actief in de (petro-)chemie en zware industrie. Zo heeft Yentl Diels met IPD een indrukwekkende klantenportefeuille uitgebouwd en projecten gerealiseerd voor onder meer Geldof, Ivens, Borealis en BASF.

SPC is uw partner voor kleine en grote coatingwerken in de Benelux. Op heden beschikt de groep over meer dan 100 schilders en zandstralers, een netwerk aan gekwalificeerde onderaannemers en 3 eigen shops met >20.000m2 aan spuitruimte. Dit alles stelt ons maximaal in staat om onze klanten volledig te kunnen ontzorgen op gebied van industriële straal- en schilderwerken. Met SPC kiest u voor de nabijheid en flexibiliteit van een lokaal bedrijf, maar ook voor het professionalisme en de voordelen van een grotere groep.

Yentl Diels, zaakvoerder van IPD & medeaandeelhouder van SPC: “Ik zie in SPC de ideale partij om de volgende fase in het groeitraject van IPD te kunnen realiseren. Ik kan volledig terugvallen op de infrastructuur en voordelen van de bredere groep zonder de eigenheid en lokale betrokkenheid van IPD te verliezen.

Wij zijn er ten stelligste van overtuigd dat met deze stap de toekomst van IPD beter dan ooit verzekerd is en we onze klanten nog beter gaan kunnen bedienen!

Vriendelijke groet,

Yentl Diels & het voltallige IPD-team